Calcium i kosten – bliv klogere på calcium i mad
Calcium, også kaldet kalk, hører til de makromineraler, der tages i doser på flere hundrede milligram dagligt. 99% af det calcium der er i kroppen findes i knoglerne og tænderne. Se indholdet af calcium i forskellige fødevarer her.
Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler
Calcium, fosfor og magnesium bidrager til at vedligeholde normale knogler. En kilde til calcium er mejeriprodukter som mælk og ost, men calcium findes også i grøntsager, fisk, havregryn og mange andre fødevarer. Udover en varieret og calciumrig kost er det også vigtigt at motionere for at bevare normale knogler. Specielt motion hvor man bærer sin egen vægt, som løb og dans er med til at styrke knoglerne.
Den daglige anbefalede mængde af calcium er 800 mg. Nedenstående tabel giver et overblik over indholdet af calcium i flere fødevarer. Ved at notere de fødevarer du primært spiser og drikker hver dag, kan du få en ide om, hvorvidt din krop har brug for ekstra calcium.
Vejledende oversigt over indholdet af calcium i flere fødevarer:
Fødevare |
Calcium (mg) pr. 100 g |
Portion |
Calcium (mg) pr. portion |
Appelsin |
32 |
1 stk. (100 g) |
32 |
Broccoli |
44 |
40 g |
17,6 |
Hvidt brød |
39 |
1 skive (30 g) |
11,7 |
Gulerod (rå) |
36 |
1 stk. (100 g) |
36 |
Havregryn |
115 |
1 dl (30 g) |
34,5 |
Knækbrød |
87 |
1 skive (10 g) |
8,7 |
Kål |
72 |
40 g |
28,8 |
Mandler |
256 |
1 spsk. (10 g) |
25,6 |
Mælk (gns. af alle typer) |
122 |
1 glas (2 dl) |
244 |
Hasselnødder |
136 |
1 spsk. (10 g) |
13,6 |
Pasta (kogt) |
13 |
2 dl (90 g) |
10 |
Porre |
48 |
50 g |
24 |
Ris, paraboiled |
130 |
80 g |
104 |
Rugbrød med kerner |
31 |
1 skive (35 g) |
10,9 |
Rødspætte |
29 |
1-2 stk. (125 g) |
36,3 |
Ost +45% |
686 |
1 skive (20 g) |
137,2 |
Natural yoghurt |
118 |
125 g |
148 |
Æg |
50 |
1 stk. (60 g) |
30 |